Kervan Nakliyat SR / 2022-09-04

Kamyon, Kamyon ve Hafif Kamyon Yük Taşıma Limitleri
Günümüzde uzun yol taşımacılığının yaygınlaşması ve üretim kapasitesinin gelişmesi, karayolu taşımacılığında da farklı ihtiyaçlara uygun araçların üretilmesine olanak sağlamaktadır. Bu kapsamda farklı ihtiyaçlara çözüm sunan tüm araçlar için belirli bir taşıma kapasitesi ve toplam hacim hesabı yapılır. Böylece araçların taşıma sırasındaki tüm ilerlemesi de güvence altına alınır. Peki ağır tonajlı araçlar için tonaj limitleri nedir, taşıma sırasında hangi detaylara dikkat edilir?

 

Tonaj Limitleri
Tonaj hesaplarken genellikle baskı tonajı ifadesiyle karşılaşırız. Başar tonajı, taşıma aracında depolanan toplam yükün yüksekliğini ve ağırlığını ifade etmek için kullanılır. Aynı zamanda maksimum yük yerine bu ifade tercih edilir.

Kamyon, tır ve kamyonet gibi araçların taşıyabileceği toplam kargo miktarı her ülkenin kanunlarına göre düzenlenmekte ve uluslararası olarak da denetlenmektedir. Ülkemizde kamyon ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişmektedir. Bu araçların boş ağırlığı 15 ile 16 ton arasındadır. Asya ve Avrupa ülkelerinde maksimum tonaj limiti 22 ile 24 ton arasında değişmektedir.

 

Kamyon Yükü Taşıma Limitleri
TIR terimi, "Transports Internationaux Routiers" ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçede "Uluslararası Karayolu Ticareti" olarak kullanılmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından 1975 yılında Cenevre'de kabul edilen anlaşma ile kamyonların toplam kapasitesi ve boyutları standartlar haline getirildi. Bu kapsamda plakasında "TIR" olan tüm araçların dünya genelinde bu ölçü ve kapasitelere göre üretilip taşınması gerekmektedir. Bu anlaşma sayesinde karayolu ticaretinin güvenliği ve hızı garanti altına alınmıştır. Ülkemizde tırların kapasite ve ebatları gümrük idareleri tarafından denetlenmektedir.

Taşınacak aracın toplam kapasitesinin mümkün olan en yüksek verimde kullanılması için kamyon yük taşıma limitleri çok önemlidir. Kamyon şeklinde bir genelleme yapılsa da karayolu taşımacılığında kullanılan treylerler ve onları çeken çekiciler de kamyon kapsamına girmektedir.

Kamyonların toplam taşıma kapasitesine ilişkin en net veriler traktör veya treyler üreticisinden alınmaktadır. Araçların toplam taşıma kapasitesine ilişkin kanunlar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlenir. Belirli bir maksimum yük kapasitesi belirlenmiş olsa da araçlar genellikle daha uzun ve verimli kullanım için maksimum kapasitelerinin üzerindeki yükleri kaldırabilecek şekilde üretilir. Böylece maksimum kapasitede yüklenen kamyonların performansında herhangi bir azalma olmaz.

 

Günümüzde Yaygın Olarak Kullanılan Kamyon Türleri
Günümüzde taşımacılık alanında farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek kamyon çeşitleri kullanılmaktadır. Kamyonların taşıma kapasiteleri genel olarak birbirine benzerken yükün araca yüklenme şekli veya araçların farklı yollardaki performansı farklılık göstermektedir.

Yaygın olarak kullanılan kamyon türleri;

  • Tente Kamyonu,
  • mega Kamyon,
  • Optima Kamyon ve
  • Maxima Truck olarak ifade edilir.

 

Belirtilen kamyon tiplerinin toplam ağırlığı, yasa gereği maksimum 25 tona kadardır. Ancak ISO standartları çerçevesinde üretilen konteynerlerin ve yüklenen tırların toplam ağırlığı için 44 ton izin verilmektedir. Römorklu taşımalarda maksimum toplam 40 ton ağırlığa izin verilir. Taşınacak yük 40 tondan ağır ise Karayollarına dilekçe yazılarak özel taşıma izni alınmalıdır.

Kamyon Taşıma Kapasiteleri

  • Normal kamyon, 20-24 ton,
  • Maxima kamyon, 20-24 ton,
  • Mega kamyon, 22-26 ton.


Kırkayak Tonaj Sınırı
Kırkayak kamyonlarda toplam 4 dingil bulunmaktadır. Arka aksların her birinde dört lastik vardır. Diğer kamyon ve kamyon çeşitlerine göre nispeten daha küçük yapıları ile dikkat çeken kırkayak kamyonlar, daha yüksek dingil sayıları sayesinde daha yüksek yük kapasitesine sahiptir. Aynı zamanda çok sayıda tekerleğin bulunması bu araçların dar yollarda daha rahat ve hızlı hareket etmesini sağlar.

Kırkayak kamyonların boyutları belirli standartlar tarafından belirlense de farklı üreticilere bağlı olarak boyutları birkaç santim farklılık göstermektedir. Ancak genel olarak kırkayak kamyonları 2,7 metre yüksekliğinde, 8,2 metre uzunluğunda ve 2,45 metre genişliğindedir. Kırkayak tonaj sınırı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 32 ile 38 ton arasında belirlenmiştir.

Kırkayak kamyonlarda da genellikle aynı motor ve şanzıman elemanları tercih edilmektedir. Ancak bu araçların daha düşük hacimlerde daha yüksek taşıma kapasitelerini karşılayabilmesi için şasi bölümü güçlendirilmiş ve dingil sayısı artırılmıştır. Araçların motor hacmine göre 5000 ile 18000cc arasında değişmektedir.

 

Kamyon Yükü Taşıma Limitleri
Kamyon, azami yüklü ağırlığı 3500 kilogramdan fazla olan araçlara verilen genel isimdir. Kamyonlar genellikle karayolu taşımacılığında en çok tercih edilen araçtır. Kamyon ve kamyonetlerde yük taşıma limitini etkileyen en önemli faktör dingil sayısı ve araçların toplam kapasitesidir. Kamyon ve kamyonetlerde tüm araçlar için genelleme yapmak yerine aracın teknik detaylarına göre bir genelleme yapılır. Peki, kamyon ve kamyonet çeşitleri nelerdir, kamyon yük taşıma limitleri nelerdir?

Kamyonlar ve kamyonetler genel olarak 6 farklı kategoride incelenir. Bunlar;

  • Tenteli Araçlar, (20-24 ton taşıma kapasiteli)
  • Low Bed Treyler, (25-80 ton taşıma kapasiteli)
  • Hidrolik Römork, (60-100 ton taşıma kapasiteli)
  • İki Dingil Kamyon ve Kamyonet, (11-20 ton taşıma kapasiteli)
  • Üç Dingil (21-24 ton taşıma kapasiteli) ve
  • Dört Dingil (32-38 ton taşıma kapasiteli) olarak listelenmiştir.


Taşımaya Uygun Araç Seçimi
Yurtdışına sürekli kargo taşıması gereken firmalar için uygun nakliye aracı seçimi uzun vadeli kazanımlar için büyük önem taşımaktadır. Taşıma sırasında mümkün olduğunca araca yükleme yapmak ve şirketin ihtiyaç duyduğu araç sayısını azaltmak ekonomik açıdan oldukça önemlidir. kervancinakliyat.com sayesinde firmanız için en uygun avantajları sunan ulaşım seçeneklerini görüntüleyebilir, bu sayede en uygun fiyat avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Özellikle karayolu taşımacılığında farklı firmaların birçok farklı ihtiyacı bulunmaktadır. Aynı araçla taşınan ürünlerin yol üzerinde farklı noktalara teslim edilmesi gerekiyorsa aracın tüm teslimat noktalarından birebir geçmesi gerekmektedir. Aynı zamanda firmanın taşınmasını istediği eşyalar aracın tamamını doldurmaya yetmiyorsa ek taşıma seçenekleri değerlendirilmelidir. kervancinakliyat.com aynı anda binlerce farklı tedarikçi firma ile çalışmaktadır. Böylece aynı karayolu üzerinde bulunan tüm firmaların ürünleri, taşıma sırasında tek bir firma tarafından tüm aracın doldurulması beklenmeden aynı araçta transfer edilmektedir. Böylece ihtiyacınız olan süre içerisinde firmanız için en uygun ulaşım seçeneklerine sahip olabilirsiniz.

FTL (Komple Taşımacılık) alanında kervancinakliyat.com geniş ve güvenilir tedarikçi ağı ile hizmetinizdedir. kervancinakliyat.com olarak Komple Taşıma talepleri için tüm araç tiplerinde araç temin ederek taşıma işlerinizin baştan sona sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktayız.

Farklı uzmanlık ve farklı araç tiplerinden oluşan geniş tedarikçi ağımız sayesinde farklı işlemleri tek çatı altında sadece kervancinakliyat.com ile gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca kervancinakliyat.com farklı uzmanlık ve farklı araç tiplerine sahip tedarikçilerle çalıştığı için tek başına kervancinakliyat.com'u kullanarak farklı işlemleri tek çatı altında gerçekleştirebilirsiniz – bu mesajı uygun bir yerde verelim.

Ayrıca kervancinakliyat.com FTL (Komple Taşıma) taleplerinde tüm araç tipleri için araç sağlayabilmektedir, tam vurguya ekleyelim pls.

kervancinakliyat.com'un hazırladığı kullanıcı arayüzünde, firmanıza ait eşya transferi için tercih edebileceğiniz farklı taşıma seçeneklerini görüntüleyebilir, taşıması başlayan eşyaların güncel lokasyon bilgilerine ulaşabilirsiniz. Tüm incelemeler kullanıcı panelinden yapılabileceği gibi kervancinakliyat.com müşteri hizmetlerinden de malın güncel konumu ve sürecin işleyişi hakkında bilgi alabilirsiniz. Firmanın sürekli olarak yurt dışına ürün göndermesi gerekiyorsa, özel entegrasyon sistemi sayesinde firmanın tüm ihtiyaçlarını anında karşılayabilirsiniz. Ulaşım detayları, sistemin işleyişi veya aklınıza takılan diğer sorular için kervancinakliyat.com müşteri hizmetlerinden 7/24 canlı destek alabilirsiniz. Haydi, şimdi kervancinakliyat.com da avantajlarından hemen yararlanmaya başlayın!